- Nowość

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Unagi, czyli sos z węgorza. Po grillowaniu, poddaje się go procesowi gotowania z sosem sojowym, cukrem, mirinem, sake. W wyniku redukcji powstaje gęsty sos unagi kabayaki, wyróżniający się zbalansowanym, słodko-słonym smakiem i imponującą wręcz zawartością umami.
Niezastąpiony składnik potraw kuchni azjatyckich, obecnie szeroko stosowany także w Europie. Najlepiej smakuje z grillowanym filetem węgorza. Stosowany jest przede wszystkim do sushi, ale również jako marynata i topping do ryb, mięs i warzyw. Wzbogaci smak kurczaka, łososia, ciepłych i zimnych rolek sushi. To pyszny dodatek do wszelkich pieczonych potraw i sos do grilla.
Jedną z najsłynniejszych potraw z sosem unagi jest „unagi don” - czyli podany na ciepłym ryżu filet z węgorza z toppigiem z sosu unagi i odrobiną pieprzu sansho.
Ten oryginalny sos swój fenomen zawdzięcza m.in.:
• metodzie naturalnego warzenia
• naturalnym składnikom, bez koncentratu
• miękkiej, wygodnej butelce z dozownikiem
• 360-letniej tradycji marki Yamasa.
Cukier, sos sojowy (woda, sól, soja, pszenica, alkohol), woda, monohydrat dekstrozy, skrobia modyfikowana, wino ryżowe Sake (woda, ryż, ryż Koji, zawiera siarczyny), barwnik (karmel jasny), substancja zagęszczająca (guma ksantanowa).
Wartości odżywcze na 100g/100ml
Wartość energetyczna:
888 kJ/209 kcal
Tłuszcz:
0 g
W tym: kw. tłuszcz. nasycone:
0 g
Węglowodany:
50 g
W tym cukry:
44 g
Białko:
2,2 g
Sól:
4,7 g
Parametry
Kraj pochodzenia:
Japonia
Przechowywanie:
Temperatura pokojowa
Masa netto:
1.1 kg
Masa brutto:
1.17 kg
Alergeny:
siarczyny, gluten, soja
Przechowywanie przed otwarciem:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Przechowywanie po otwarciu:
Przechowywać w warunkach chłodniczych
Brak recenzji użytkowników.