

Japońska rzodkiew daikon poddana marynowaniu w sosie sojowym i occie zyskuje nazwę „takuan”. Nabiera wtedy żółtego koloru. Staje się chrupiąca, a w smaku słodka i ostra jednocześnie. Przez Japończyków ceniona również jako środek wspomagający trawienie.
To niezwykle popularny dodatek do japońskich potraw, szczególnie sushi. Pociętą w paski lub plasterki serwuje się także solo jako przekąskę lub oryginalny składnik dań smażonych, np. tempury. Bywa też jedzona po posiłku.
Takuan o wadze 0,5 kg. Dzięki temu łatwo pociąć ją w zaplanowane kształty, np. paski i półplasterki.
Rzodkiew (raphanus sativus) 85%, woda 11%, sól 3.5%, kwasy: kwas octowy (E260), kwas cytrynowy (E330), substancja konserwująca: sorbinian potasu (E202), substancje słodzące: aspartam (E951), acesulfam K (E950), sacharyna (E954), barwnik: ryboflawiny (E101), substancja konserwująca: pirosiarczyn sodu E223.
Wartości odżywcze na 100g/100ml
Wartość energetyczna:
1424 kJ/339 kcal
Tłuszcz:
0 g
W tym: kw. tłuszcz. nasycone:
0 g
Węglowodany:
84 g
W tym cukry:
0,3 g
Białko:
0,3 g
Sól:
2 g
Parametry
Kraj pochodzenia:
Chiny
Przechowywanie:
Temperatura pokojowa
Masa netto:
0.5 kg
Masa brutto:
0.73 kg
Alergeny:
siarczyny, dwutlenek siarki
Przechowywanie przed otwarciem:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Brak recenzji użytkowników.