- Nowość

Nazywane również japońskimi twardnikami. Grzybki, można jeść na świeżo, suszyć i marynować. Grzyby te twardnieją pod wpływem ciepła, a zatem proces gotowania lub smażenia musi być bardzo krótki. Są idealnym dodatkiem do sałatek, zup - bulionów (Shitake dashi), dań z makaronem (zwłaszcza chińskim lub ryżowym), potraw z ryżem oraz warzywami, lub po prostu jako „warzywo obiadowe”.
Grzyby shiitake (Lentinus edodes).
Wartości odżywcze na 100g/100ml
Wartość energetyczna:
883,4 kJ/211 kcal
Tłuszcz:
1,2 g
W tym: kw. tłuszcz. nasycone:
0,33 g
Węglowodany:
30,1 g
W tym cukry:
0,54 g
Białko:
20 g
Sól:
1,5 g
Parametry
Przechowywanie:
Temperatura pokojowa
Masa netto:
1 kg
Masa brutto:
1.05 kg
Przechowywanie przed otwarciem:
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Brak recenzji użytkowników.