Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Przyprawę stanowi wysuszona kora pochodząca z kilku gatunków drzewa cynamonowego, uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon ma przyjemny, słodkawo-korzenny, lekko piekący smak oraz charakterystyczny, intensywny zapach. Jest to jedna z najstarszych przypraw, wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i chińskiej. Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich jak również pikantnych: zupy owocowe, kompoty, kisiele, galaretki, kremy, ciasta (zwłaszcza szarlotek i pierników), twarogi, budynie, napoje mleczne. Jest niezbędnym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, herbaty, piwa grzanego, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Do potraw dodawany jest zazwyczaj w końcowej fazie ich przygotowania.
Pałeczki cynamonu mają 8 cm.
Kora cynamonowca.
Wartości odżywcze na 100g/100ml
Wartość energetyczna:
2452,53 kJ/581 kcal
Tłuszcz:
1,24 g
W tym: kw. tłuszcz. nasycone:
0,35 g
Węglowodany:
27,49 g
W tym cukry:
2,17 g
Białko:
3,99 g
Sól:
0,03 g
Parametry
Przechowywanie:
Temperatura pokojowa
Masa netto:
1 kg
Masa brutto:
1.03 kg
Przechowywanie przed otwarciem:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Brak recenzji użytkowników.