Jakie dodatki do kuchni chińskiej?

Na:
Jakie dodatki do kuchni chińskiej?

Wyróżnia się bogactwem składników oraz wyjątkowymi technikami ich przygotowywania. Kuchnia chińska to ogromna różnorodność smaków, zapachów i kolorów. Aby odtworzyć autentyczne dania azjatyckie z tego regionu, warto poznać kluczowe produkty i dodatki, które są nieodłącznym elementem przysmaków takich jak pierożki Dim Sum czy makaron Chow Mein.

Jakie dodatki do kuchni chińskiej?

Wyróżnia się bogactwem składników oraz wyjątkowymi technikami ich przygotowywania. Kuchnia chińska to ogromna różnorodność smaków, zapachów i kolorów. Aby odtworzyć autentyczne dania azjatyckie z tego regionu, warto poznać kluczowe produkty i dodatki, które są nieodłącznym elementem przysmaków takich jak pierożki Dim Sum czy makaron Chow Mein.

Jakie są podstawowe produkty kuchni chińskiej?

To pytanie często zadają osoby, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę z azjatyckimi potrawami. Kuchnia chińska opiera się na kilku podstawowych składnikach. Należą do nich ryż, makaron, warzywa oraz mięso: drób, wieprzowina i ryby. Do przygotowania przysmaków niezbędne są oczywiście sosy i przyprawy, czyli najważniejsze produkty do dań chińskich. Wśród nich wyróżnia się sos sojowy, Hoisin, rybny oraz słodko-kwaśny. Nie można również zapomnieć o przyprawach takich jak imbir, czosnek, cebula dymka czy pieprz syczuański. Bardzo ważne są warzywa i owoce, które dodają potrawom świeżości i koloru. Popularne są m.in. brokuły, kapusta pekińska, marchewka, papryka czy kalarepa. Wśród owoców warto wymienić ananasy, mango oraz liczi. A gdzie można znaleźć produkty kuchni chińskiej w Polsce? Najlepiej odwiedzić sprawdzony sklep spożywczy online, którego specjalnością są azjatyckie produkty.

6 przysmaków kuchni azjatyckiej

Smażone w głębokim tłuszczu, duszone, gotowane na parze czy grillowane. Kuchnia chińska ma do zaoferowania smakoszom bardzo dużo. A jakie są najpopularniejsze przysmaki azjatyckie, po które chętnie sięgamy w Polsce? Oto lista!

  • Dim Sum – małe, delikatne pierożki gotowane na parze, wypełnione różnorodnymi nadzieniami mięsnymi czy warzywnymi.
  • Kaczka po pekińsku – soczysta i chrupiąca kaczka, serwowana z cienkimi naleśnikami, świeżymi warzywami i sosem Hoisin.
  • Kurczak Kung Pao – pikantne danie z kawałkami kurczaka, orzeszkami ziemnymi, warzywami i ostro-słodkim sosem.
  • Zupa Wonton – rosół z delikatnymi pierożkami wypełnionymi mięsem lub krewetkami.
  • Sajgonki – chrupiące, smażone krokiety z cienkiego ciasta ryżowego, wypełnione farszem.
  • Smażony ryż – uniwersalne danie składające się z ryżu, jaj, warzyw i kawałków mięsa lub owoców morza.
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
expand_less